Бътерфлай кранове / Бътерфлай клапи

Бътерфлай крановете са клапани, които служат за изолиране или регулиране на потока. Затварящият механизъм е под формата на диск. Функционирането им е подобно на това на сферичните кранове, което позволява бързо затваряне.

Бътерфлай крановете са широко използвани защото са по-евтини в сравнение с други видове кранове. Те са и с по-малко тегло, което означава че изискват по-просто закрепване. Дискът е позициониран в центъра на тръбата. През диска минава шпилка, свързана към задвижката извън крана. Завъртайки задвижката диска се измества или успоредно или перпендикулярно на потока. За разлика от сферичните кранове диска е винаги е в потока, поради което винаги се наблюдава намаляване на налягането, независимо от позицията на крана.

Бътерфлай крановете са от типа кранове, наречени "четвърт оборот кранове". "Бътерфлай" - от англ. "пеперуда" е металният диск монтиран на шпилка. Когато кранът е затворен, дискът е обърнат така че напълно да блокира преминаването на флуида. Когато кранът е напълно отворен, дискът е завъртян на една четвърт, което позволява почти пълно преминаване на флуида през крана. Кранът може да бъде отварян и постепенно за да ограничи потока.

  Има различни видове бътерфлай кранове, като всеки е адаптиран за различни налягания и условия.

  • Eластичният бътерфлай клапан, който използва гъвкавостта на гумата има най-слаба устойчивост на налягане.
  • Високоустойчивите бътерфлай кранове, използвани в системи с леко по-високо налягане са конструирани с леко изместване на оста на диска, което  увеличава уплътнителните свойства на диска и намалява износването му.
  • Бътерфлай клапанът, който е най-добре пригоден за системи с високо налягане е тройно ексцентричният бътерфлай кран, който има метално седло, и поради това е в състояние да издържи големи налягания.

 

Предлагаме бътерфлай кранове в следните разновидности

Размери: Бътерфлай крановете са с размери от DN40 до DN1200, разделени в различни категории в зависимост от материала на уплътнението и материалите на диска и тялото на бътерфлай крана.

Налягане:  6 - 20 bar

Материали: чугун, неръждаема стомана, въглеродна стомана, стомана.

Флуид: чиста вода, отпадна вода, морска вода, газ, пара, агресивни флуиди, нефтопродукти, кондензат, вода, комплексни флуиди.

Задвижка: ръчно, електрическо, хидравлично, пневматично, с цифров контролер, с редуктор.

Присъединяване: фланци, заварка, резба.

ВЪПРОСНИК ПРОМИШЛЕНА АРМАТУРА