Гумени компенсатори - Въпроси и Отговори

1. Какво представлява гуменият компенсатор?

Гуменият компенсатор е гъвкава връзка, състояща се от естествени или синтетични еластомери, подсилена при необходимост с текстилни или метални влакна. Гуменият компенсатор се използва за да се намали стреса на материалите в тръбопроводни системи поради термични движения и/или механични вибрации.

 

2. В какви инсталации основно се използват гумените компенсатори?
Гумените компенсатори са често използвани в климатични системи, водоохладителни/кондензни тръбопроводи, тръбопроводи между турбини и компресори, гъвкави помпени връзки за отоплителни системи, тръбопроводи за фреон, вода, въздух, горещи газове, химически съставки, транспортни тръбопроводи за хартиен пулп, въздухопроводни и тръбопроводни системи на кораби, топлофикационни системи.

 

 
3. Какви са предимствата на гумените компенсатори?
Съществуват много предимства на гумените компенсатори:
1. Минимална междуфланцева дължина.
2. Малко тегло
3. Слабо износване
4. Ограничаване на топлинни загуби.
5. Устойчивост на корозия.
6. Не се налага използване на уплътнения.
7. Ограничаване на акустични шумове
8. Висока шокова устойчивост.
 
4. Гумените компенсатори подходящи ли са за високи температури?
Гумените компенсатори, както и тези от неопрен не са добро решение за високотемпературни приложения. Неопренът и гумата се разтапят при приблизително 120 С.

5. Как да извърша измерване за поръчка и монтаж на нов гумен компенсатор?

1. Оставете системата да изстине до нормална външна температура. Това ще позволи на тръбите да достигнат нормалната си дължина, необходима за правилното измерване. Системата трябва да е изключена, всички тръби трябва да са без налягане и всички флуиди премахнати от тръбата преди да се прави ремонта.

2. Демонтирайте стария гумен компенсатор и огледайте мястото за проблеми като мръсотия, остри ръбове, разместени контрафланци на тръбите, към които се прикрепват фланците на гумения компенсатор.

3. Почистете фланците и разрешете проблеми като липса на съосие и разместване преди измерването. Фланците не трябва да имат повече от 3-4 мм разлика в съосие.

4. Измерете дължината между лицата на фланците . Можете да ползвате обикновена рулетка, но по-голямата точност винаги е за предпочитане. Измерете на няколко места между фланците, с което ще се подсигурите че те са монтирани правилно. Точните измервания ще ви позволят дя направите правилна поръчка на нов компенсатор.

Каталози Frenzelit  Каталози BHC Jilove  
Frenzelit® BHC Jilove® GIORGI ENGINEERING® Srl